Nieuws

Omzet PwC voor het eerst boven een miljard

Een toenemende vraag naar accountants- en adviesdiensten zorgt bij PwC voor een omzetgroei van elf procent. Daarmee breekt de Nederlandse PwC-organisatie voor het eerst door de omzetgrens van één miljard euro; een grens die eerder al werd doorbroken door EY en Deloitte.

Dat blijkt uit het jaarbericht over het boekjaar 2022/2023 van PwC Nederland. De omzet steeg het afgelopen boekjaar naar 1.033 miljard euro. De netto omzet van Assurance bedraagt 393.6 miljoen, van Tax & Legal 267.5 miljoen en van Advisory 371.9 miljoen.

Inmiddels telt PwC in Nederland ruim 5.700 fte’s. Het kantoor benoemde in het verslagjaar 25 procent vrouwelijke partners en dertig procent vrouwelijke directors.

Daling in resultaat

Het operationeel resultaat daalde dit verslagjaar met 17,6 procent. Volgens PwC-cfo Maarten van de Pol maakt de organisatie meer kosten, onder andere omdat er na corona weer meer wordt gereisd. "Daarnaast investeren we aanzienlijk in onze organisatie, zoals de salarissen van onze collega's omdat de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt. Tot slot is in het vorige boekjaar de opbrengst van de verkoop van Global Mobility opgenomen."

De gemiddelde winstuitkering van de bijna driehonderd Nederlandse PwC-partners daalde door het mindere resultaat ook iets: van 690.000 naar 668.000 euro per persoon.

Complexe uitdagingen

De toegenomen vraag naar accountants- en adviesdiensten is "een illustratie van hoe complex de uitdagingen van onze klanten zijn", stelt PwC-ceo Agnes Koops-Aukes. "Digitale transformatievraagstukken, de energietransitie en de toekomstbestendigheid van de eigen organisatie komen bovenop dilemma’s als hoge energieprijzen en inflatie die het afgelopen jaar hebben gespeeld. Alles is urgent en speelt tegelijk."

Volgens Koops is er wel enige terughoudendheid merkbaar in de markt voor adviesdiensten, maar is de adviespraktijk toch gegroeid mede door werk rondom duurzaamheid en technologie, zo stelt zij tegenover het FD. Van Nederlandse betrokkenheid bij het Australische PwC-schandaal rondom de fiscale adviespraktijk is niets gebleken, aldus de bestuursvoorzitter.

Examenfraude

Gewacht wordt nog op de uitkomst van intern onderzoek naar mogelijke examenfraude, een kwestie waarmee eerder KPMG in het nieuws kwam. Koops hoopt dat het meevalt, maar is wel realistisch tegenover het FD. "Het zou heel raar zijn als het in de hele maatschappij gebeurt en bij ons niet." De uitkomst van het onderzoek wordt voor het einde van dit jaar verwacht.

Gemiddeld besteedden PwC'ers in het verslagjaar 110 uur aan opleidingen, in totaal 589.464 uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.