Nieuws

Man en paard bij thematische AFM-rapportages

De AFM gaat geen rapporten over individuele accountantsorganisaties openbaar maken, maar in de brede thematische rapportages wel individuele kantoren noemen.

Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën tijdens het wetgevingsoverleg over de Wijzigingswet financiële markten 2014. In die wet is opgenomen dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanaf volgend jaar kantoorspecifieke bevindingen openbaar kan maken.

Nu zijn de resultaten in de onderzoeksrapporten van de toezichthouder niet te herleiden tot individuele kantoren. Met de mogelijkheid de kantoorspecifieke bevindingen openbaar te maken wil de minister tegemoet komen aan de wens van de sector en de Tweede Kamer voor meer transparantie.

Aan artikel 48a van de Wet toezicht accountantsorganisaties wordt in het ontwerp een nieuw artikellid toegevoegd waarin staat dat de AFM voornaamste bevindingen en conclusies over individuele kantoren openbaar kan maken.

Blijkens de tweede nota van wijziging die Dijsselbloem vorige week naar de Kamer stuurde blijkt dat de AFM 'kanttekeningen' plaatst bij de openbaarmaking. Het kabinet is echter van mening dat "deze niet opwegen tegen de voordelen die met het publiceren van kantoorspecifieke onderzoeken gepaard gaan".

Tijdens het overleg bleek dat in de Tweede Kamer de vraag leeft hoe de AFM straks om zal gaan met de nieuwe mogelijkheid.

Zo vroeg Aukje de Vries (VVD) zich af of de AFM individuele rapportages nu echt gaat publiceren. De toelichting op de mogelijkheid is nu niet geheel duidelijk. Arnold Merkies van de SP sloot zich daarbij aan. Welke overwegingen heeft de minister met de kan-bepaling in het artikel, vroeg hij zich af. Wouter Koolmees (D66) vroeg de minister hoeveel vrijheid de toezichthouder heeft in de omgang met de bepaling.

Dijsselbloem antwoordde hierop dat de wet het mogelijk maakt de informatie over individuele kantoren openbaar te maken. De geheimhouding van de AFM wordt hiermee opgeheven. De minister volgt de toezichthouder als het gaat om de wijze van openbaarmaking: geen afzonderlijke kantoorrapportages, maar informatie over individuele kantoren opnemen in de brede themarapporten zoals de AFM die nu publiceert.

In de VS brengt toezichthouder PCAOB op dit moment wel rapporten over individuele kantoren uit. Een deel van zo'n rapport wordt echter pas openbaar als het accountantskantoor volgens de PCAOB geen vooruitgang boekt met de geconstateerde tekortkomingen. Ook in Groot-Brittannië worden de inspectierapporten per kantoor gepubliceerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.