Nieuws

Meest gelezen 2017

Wat hield accountants - beroepsmatig - het afgelopen jaar bezig? Het traditionele jaaroverzicht van de meest gelezen berichten is wederom een mix van aandachttrekkend nieuws over de sector, vaktechnische wetenswaardigheden en luchtiger kost.

1

Tot die laatste categorie hoort ook meteen het meest gelezen nieuwsbericht van 2017: 'Accountants zeer populair als partner'. Uit een enquête van cloud software provider Xero bleek begin dit jaar dat de accountant tot de meest begeerde relatiepartners behoort. Alleen artsen, noodhulpverleners en artiesten scoorden hoger. Een geruststellende uitkomst is ook dat 83 procent van de ondervraagden de accountant helemaal niet 'nerdy' vindt. De aantrekkelijkheid zit 'm volgens de respondenten vooral in uw analytische skills, intelligentie en 'sterke businessinstinct'.

2

Een voor veel accountants relevant vaktechnisch artikel vinden we op plaats 2: 'Let op gewijzigde termijnen jaarverslaggeving', van de hand van John Weerdenburg (Auxilium).

3

Op plaats 3 een fiscaal bommetje, aangekondigd tijdens de eindfase van de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet Rutte-III: 'Nieuw kabinet schaft dividendbelasting af'. Die politiek omstreden maatregel zou goed zijn voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Kosten: 1,4 miljard euro. Het schrappen van de dividendbelasting zou mede zijn bedoeld om grote multinationals als Unilever en Shell ervan te weerhouden ons land te verlaten.

4

Ook in de categorie 'luchtig' valt het nieuwsbericht dat op plaats 4 eindigde: 'EY heeft strengste kledingvoorschriften'. Of het internationale onderzoek naar de kledingvoorschriften bij bedrijven veel 'om het lijf' had valt te betwijfelen, maar tussen al het 'harde' nieuws mag zo'n berichtje best eens vindt de redactie. En de lezers zijn het daar klaarblijkelijk mee eens.

5

Uiteraard trok het in juni uitgebrachte AFM-rapport over de controlekwaliteit bij de grote kantoren en de implementatie van de verbetermaatregelen bij de oob-accountantsorganisaties weer de nodige media-aandacht. De toezichthouder concludeerde dat de kwaliteitsslag bij deze organisaties te langzaam gaat. Het nieuwsbericht over het AFM-rapport eindigde op de vijfde plaats. Aan het eind van het jaar moest de accountantswaakhond nog een gevoelige nederlaag incasseren, toen de rechtbank een streep zette door de aan PwC en EY opgelegde boetes.

6

Op plaats 6 vinden we een fiscale column van Anja Zandee-Dingemanse (DRV) over de afschaffing van het pensioen in eigen beheer. Niet verwonderlijk: veel accountants in het mkb zullen hierbij om advies zijn gevraagd.

7

Ook de arbeidsrechtelijke columns op de site trekken veel lezers. Carolin Vethanayagam (Linea Recta Advocatuur) schreef '146 keer te laat: reden voor ontslag op staande voet?', dat eindigde op de zevende plaats. De titel spreekt voor zich.

8

De 'noodkreet' van de NBA-commissie Coziek over de complexiteit van de Wet normering topinkomens (WNT) staat op plaats acht. Ook het FD besteedde er uitgebreid aandacht aan en het onderwerp belandde met Kamervragen prominent op de politieke agenda. In november verscheen het onder andere naar aanleiding van de signalen vanuit de NBA aangepaste Controleprotocol WNT 2017.

9

De auto van de zaak houdt de fiscale gemoederen al jaren bezig en dat was dit jaar niet anders. Geen wonder dus dat de fiscale column 'Bijtelling van de auto: moeilijker kunnen we het niet maken', wederom door Anja Zandee-Dingemanse, ook een plekje in de top 10 heeft weten te bemachtigen.

10

Het bericht over de tuchtklacht van accountantskantoor Van de Kar & Veraart tegen het NBA-bestuur en de Raad voor Toezicht over de toetsingsprocedure is hekkensluiter van de top 10. Begin november diende de zaak voor de Accountantskamer in Zwolle. De uitspraak wordt eind januari verwacht.

En vooruit, omdat we het niet kunnen laten, en 43 procent van u vrij is tussen Kerst en Oud & Nieuw (althans van de aanwezige leden op de ledenvergadering vorige week dinsdag) en u dus eindelijk tijd heeft om eens rustig bij te lezen, hierbij de plaatsen 11 tot en met 20:

11

Deloitte dreigt meegezogen te worden in de val van Steinhoff (FD)

12

John Weerdenburg - Verwerking pensioenvoorzieningen in jaarrekening na uitfasering PEB

13

Deloitte-RA's beginnen eigen kantoor publieke sector

14

Accountant geeft Breman zware onvoldoende (FD)

15

Marcel Pheijffer - Reactie op het AFM-rapport

16

'Accountants zijn hot!'

17

Bovengemiddelde werkdruk voor accountants

18

Accountantsbeloningen 2017: Wat verdien ik?

19

NRC: 'EY-voorzitter miste materiële fouten in jaarrekening Rabobank'

20

IIA: Veel accountants niet bewust van verplichting kennistoets

Liveblogs

Nieuw op de site dit jaar waren de liveblogs, de eerste tijdens de Accountantsdag en de tweede tijdens de ledenvergadering. Die trokken veel lezers en dat smaakt dus naar meer.

De redactie wenst u een voorspoedig 2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.