Feiten en cijfers

Sectorrapporten accountancy

Hoe kijken de analisten van de drie grote banken, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en kantorenorganisaties aan tegen de ontwikkelingen in de accountancysector?

2020

CBS | 2 juni 2020

Omzet administratieve dienstverlening 7,4 procent hoger in eerste kwartaal

De omzet van de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag in het eerste kwartaal van 2020 7,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
» Lees verder
CBS | 2 maart 2020

Omzetstijging administratieve dienstverlening 5 procent in 2019

De omzet van de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) is over heel 2019 met 5,0 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Over het vierde kwartaal lag de omzet 3,7 procent hoger dan een jaar eerder.
» Lees verder

2019

Rabobank | december 2019

Update zakelijke dienstverlening december 2019

De groei van de zakelijke dienstverlening zet door. Voor 2020 verwacht de Rabobank een groei van 2 tot 3 procent. De groeicurve zwakt echter wel af door de lagere economische groei, het tekort aan personeel en het geringe investeringsvolume in digitalisering.
» Lees verder (Rabobank)
CBS | 3 december 2019

Administratieve dienstverlening zet 5,1 procent meer om

De omzet bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was in het derde kwartaal van 2019 5,1 procent hoger dan een jaar eerder.
» Lees verder
ABN AMRO/FULL FINANCE/NOVAK | 20 november 2019

Rapport Benchmark Accountancy 2019

Als we kijken naar de staat van de accountancy in 2019 zien we dat de uitdagingen waarmee de sector geconfronteerd wordt, niet veel anders zijn dan die waarmee andere segmenten in de professionele dienstverlening mee worden geconfronteerd.
» Lees verder (ABN AMRO)
NOAB/FISCOUNT | 24 oktober 2019

NOAB- en Fiscountkantoren: omzetgroei zet door

Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren die zijn aangesloten bij Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en Fiscount laten een omzetgroei zien van 7,5 procent. Vooral de omzet in advisering neemt sterk toe, terwijl die in administratieve dienstverlening afneemt.
» Lees verder
CBS | 2 september 2019

Omzet administratieve dienstverlening 6,7 procent hoger

De omzet van de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag in het tweede kwartaal van 2019 6,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de periodes hiervoor, vanaf het eerste kwartaal van 2018, was dat elk kwartaal ongeveer 5 procent.
» Lees verder
CBS | 31 mei 2019

CBS: 'Omzet zakelijke dienstverlening 6,8 procent hoger'

De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 6,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is iets lager dan de voorgaande drie kwartalen. De stijging van de omzet in de accountancy en administratie bleef stabiel.
» Lees verder
CBS | 1 maart 2019

Omzet zakelijke dienstverlening 8,4 procent hoger

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2018 8,4 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet in de accountancy en administratie steeg met 5 procent.
» Lees verder

2018

CBS | 3 december 2018

Omzet accountancy stijgt 4,8 procent in derde kwartaal

De omzet van de branche accountancy en administratie is in het derde kwartaal van 2018 met 4,8 procent gestegen.
» Lees verder
NOAB/FISCOUNT | 2 november 2018

Adviesomzet groeit maar mondjesmaat

De omzet van accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en Fiscount is het afgelopen jaar met 7 procent gestegen, blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Kantoorcijfers. De omzet uit advisering stijgt maar mondjesmaat en laat nog niet de verwachte trendbreuk zien, zo concluderen de organisaties.
» Lees dit artikel
CBS | 3 september 2018

CBS: Omzetstijging zakelijke dienstverlening versnelt

De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van accountancy- en administratiekantoren steeg met 5,2 procent.
» Lees verder
CBS | 1 maart 2018

Vier jaar omzetgroei in zakelijke en IT-dienstverlening

De omzet van zakelijke dienstverleners steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de administratieve dienstverlening en accountancy steeg de omzet met 5,3 procent.
» Lees verder en download de kwartaalmonitor

2017

RABOBANK | 30 oktober 2017

'Accountancysector blijft groeien, maar groei zwakt af'

De accountancysector blijft in 2018 groeien, maar niet meer zo hard als in 2017.
» Lees verder en download de sectorprognose
NOAB/FISCOUNT | 24 oktober 2017

NOAB- en Fiscountkantoren: stijging omzet en resultaat, maar 'schijn bedriegt'

De gemiddelde omzet bij accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren, aangesloten bij NOAB en Fiscount, steeg het afgelopen jaar met 3,7 procent, het resultaat met 8 procent, zo blijkt uit de zevende editie van de Benchmark Kantoorcijfers van de kantorenkoepels. Maar 'schijn bedriegt', aldus NOAB en Fiscount.
» Lees verder
CBS | 1 september 2017

Omzetgroei dienstverleners 15 kwartalen op rij positief

De omzet van zakelijke dienstverleners steeg in het tweede kwartaal van 2017 met 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal nam de omzet nog met 6,9 procent toe. Vooral architecten doen het goed. Ook in de accountancy steeg de omzet licht.
» Lees verder en download de kwartaalmonitor
ABN AMRO | 21 april 2017

4,5 procent groei voor accountancy in 2017

Vanwege het optimisme bij ondernemers in de branche en de sterke groei van de Nederlandse economie in 2017 voorziet ABN Amro voor de accountantssector een groei van 4,5 procent in 2017. Het jaar daarop zal de groei met 3,5 procent iets lager liggen, zo verwacht de bank.
» Lees verder en download de sectorprognoses
CBS | 1 maart 2017

Sterkste groei omzet accountants en belastingadviseurs sinds 2005

Bij administratieve dienstverleners, zoals accountants en belastingadviseurs, nam de omzet met 6,3 procent toe in 2016. Dit is de sterkste jaar op jaar groei sinds 2005.
» Lees verder en download de kwartaalmonitor

2016

ING | 8 december 2016

Snelste groei accountantskantoren in tien jaar tijd

In 2016 stevent de omzetgroei van accountantskantoren af op ongeveer zeven procent, de hoogste omzetgroei in tien jaar tijd. Overall zijn de tarieven stabiel, maar in de auditpraktijk zijn de tarieven opnieuw gedaald en liggen nu 17 procent lager dan in 2007. In 2017 neemt de omzet in een lager tempo toe. Zowel de economie als de investeringen groeien in 2017 minder snel.
» Lees verder
NOVAK/AUXILIUM/FULL FINANCE/ABN AMRO | 2 december 2016

Benchmarkonderzoek: het gaat beter in accountancy

De accountancy profiteert na jaren van krimp weer van de groeiende Nederlandse economie. De meerderheid van de accountantskantoren is in 2015 gegroeid in omzet. De verschillen tussen administratiekantoren en mkb-accountantskantoren worden ondertussen steeds kleiner.
» Lees verder
ING | 6 april 2016

Ook accountants profiteren van vraag naar advies

De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Organisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de groeiende adviesbehoefte.
» Lees verder en download Vooruitzicht Zakelijke dienstverlening
CBS | 8 maart 2016

Eindelijk weer omzetgroei voor accountants

Accountants hebben hun omzet in 2015 voor het eerst in zes jaar weer wat zien toenemen. Volgens het CBS boekte de branche 1,8 procent meer omzet dan een jaar eerder.
» Lees verder en download de kwartaalmonitor
ABN AMRO | 28 januari 2016

Sterke omzetstijging zakelijke dienstverlening, accountantskantoren blijven achter

De omzet van de sector zakelijke dienstverlening stijgt dit jaar met 6,5 procent, en in 2016 en 2017 met respectievelijk 6 en 5,5 procent, zo verwacht ABN Amro. De accountantskantoren blijven echter beduidend achter bij de andere branches in de sector.
» Lees verder en download de sectorprognoses

2015

CBS | 8 december 2015

Licht omzetherstel voor accountants

De omzet van accountants, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners nam in het derde kwartaal van 2015 met 3,7 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.
» Lees verder en download de kwartaalmonitor
ING | 25 november 2015

'Omzet accountancybranche stagneert'

In 2016 blijven digitalisering, automatisering en standaardisering zorgen voor omzetdruk in de accountancybranche. Zo kalft het administratie en samenstel werk verder af.
» Lees verder en download 'Vooruitzicht Accountantskantoren'
ABN AMRO | 17 september 2015

'Accountantskantoren minste kans op faillissement'

Het aantal faillissementen is binnen de zakelijke dienstverlening het laagst bij accountantskantoren en rechtskundige dienstverleners.
» Lees verder en download 'Zakelijke dienstverlening - faillissementen'
ABN AMRO | 8 september 2015

'Omzet accountants blijft achterlopen'

De voortdurende tariefdruk bij de standaardwerkzaamheden zorgt ervoor dat de omzetontwikkeling bij accountantskantoren ver achterloopt bij landelijke trends in de zakelijke dienstverlening.
» Lees verder en download 'Zakelijke dienstverlening - prognoses'
RABOBANK | 8 september 2015

Accountant belangrijk voor mkb ondanks digitalisering

De accountant blijft belangrijk voor het mkb, ondanks dat de digitalisering een deel van de taken overneemt.
» Lees verder en download de 'Rabobank Commercial Services Update'
ING | 26 augustus 2015

Omzet accountantskantoren daalt voor zesde jaar op rij

Digitalisering, automatisering en standaardisering zorgen ervoor dat accountantskantoren efficiënter werken en dat klanten meer zelf doen. Ondanks het economische herstel drukt dit onverminderd het volume in de administratie- en samenstelpraktijk.
» Lees verder
ABN AMRO | 13 augustus 2015

Omzet blijft dalen, maar tempo neemt af

In 2014 leefde de Nederlandse economie weer op. Niettemin daalde de omzet van accountants voor de vijfde keer op rij. Wel nam het tempo van daling af.
» Lees verder en lees de sectorvisie
RABOBANK | 10 april 2015

'Consolidatie middelgrote kantoren ligt voor de hand'

Terwijl de big four het moeten hebben van productinnovatie, zullen de middelgrote kantoren vooral moeten kiezen voor operational excellence om bedrijfseconomisch betere resultaten te kunnen boeken. Consolidatie binnen deze groep kantoren past goed bij die strategische keuze.
» Lees verder en download de sectorverkenning

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.